luni, 7 noiembrie 2011

Zurich West...

... sau fosta parte industriala a Zurich-ului, unul dintre marile orase ale Elvetiei. De cativa ani, acest cartier a devenit cautat de artistii (neconformisti,zic eu) si de tinerii familisti, pentru populare, re-vitalizare/transformare sau pentru manifestarea crezului artistic. Astfel, creatori de moda, creatori de biciclete stilul anilor '20 (absolut fantastice ca design), ecologisti cultivatori urbani (!), sculptori si creatori de skateboard-uri s-au reunit in aceasta zona pana nu demult stigmatizata a Zurich-ului si au transformat-o complet in ceea ce e astazi: un cartier DIVERS de toate celelalte cartiere ale unuia dintre principalele orase ale Elvetiei.



Am aflat despre aceasta mare zona reinventata din paginile revistei Marie Claire Italia. Fabricile abandonate de bere, hangarele parasite si depozitele pentru utilage agricole s-au transformat in ateliere de creatie pentru artisti, in magazine comerciale sau boutique-uri intime cu marfa exclusivista sau au devenit, pur si simplu locuinte inedite. Dupa cum puteti vedea in imaginea de mai sus, containere de tir/ marfa, au fost transformate in structuri locuibile.
Am aflat deasemenea, cateva dintre povestile celor care au ales aceasta zona pentru a locui sau dezvolta o afacere. 
  • Chris Hart (creator de skateboard-uri)
  • Sandra Kuratle (stilista de moda)

Thomas Neeser (constructor de biciclete stilul anilor '20)

  • Martin Kurmann (arhitect)
  • Katrin Zuzakova (sculptor)

Roman Gaus (cultivator metropolitan) 

Per ansamblu, povestile lor adunate, ar fii opusul acelei reclame cliseistice din Statele Unite ale Americii din anii '50, '60 care prezinta o casa alba de marimi medii, cu gardulet alb si multe floricele colorate, cu gazonul tuns la perfectie, cu familia perfecta compusa din doi copii (un baiat si o fata) si cei doi parinti protectori in casa cea perfecta s.a.m.d. 
Toate aceste cliseuri sunt inlaturate din acest peisaj in care designul si specificul industrial isi pastreaza suprematia. Oameni pasionati si simpli in cautarea si manifestarea starii lor de bine, au ales sa traiasca aici si sa demonstreze, de ce nu- inca o data, ca omul sfinteste locul (indiferent cum ar fi el)!



P.S: pozele sunt preluate de pe site-ul revistei MarieClaire Italia, http://www.marieclaire.it/Attualita/Gli-artisti-e-imprenditori-di-Zurigo-Ovest/Zurigo-Ovest